​Cofetarul dincolo de vitrina cu prăjituri

Te-ai întrebat vreodată ce presupune cu adevărat munca unui cofetar?

Vezi în vitrină prăjituri și torturi frumos ornate și când guști descoperi o lume de arome și texturi. Te bucuri de experiență, dar nu te mai întrebi ce este în spatele fiecărui desert în parte. 

Ei bine, este multă muncă, iar efortul nu începe atunci când te apuci de aluat și creme, ci cu mulți ani înainte. Nu poți fi cofetar fără să studiezi, fără să începi cu bazele acestei meserii pe care francezii au dus-o la rang de artă. Un curs de formare profesională durează 6 luni, timp în care trebuie să mergi zi de zi la școală sau la practică. Chiar dacă îți descoperi pasiunea pentru cofetărie și înveți din cărți sau din tutoriale video, la un moment dat simți nevoia să mergi mai departe și ajungi tot pe băncile școlii. Unii nu se opresc aici și pleacă la cursuri în străinătate sau vânează trainerii străini care vin în România. Astfel de cursuri costă câteva sute de euro (de la 300 la 1000) pentru 2-3 zile. În acest timp muncești cot la cot cu instructorul câte 10 ore pe zi, dar la final ai satisfacția că ai învățat tehnici noi de lucru, combinații de ingrediente, că ești mai bun pentru clienții tăi. 

Să fii cofetar implică să ai o mulțime de cunoștințe din domenii la care poate nici nu te-ai gândit. Trebuie să fii un pic de chimist (ca să înțelegi de ce crește aluatul sau nu, de ce cremele se taie, de ce fiecare componentă a prăjiturii are nevoie de o anumită temperatură), un pic de contabil (trebuie să ții evidența stocurilor, a costurilor), un pic de om de achiziții (discuți cu furnizorii, cauți alternative uneori chiar și prin alte țări). Peste toate acestea trebuie să fii un creator. Ai nevoie de simț estetic pentru ca desertul să arate perfect ca formă și culoare. Nu e simplu să găsești aromonia între texturi, arome și forme. Orice este în plus sau în minus poate transforma o prăjitură de vis într-un fiasco. Pentru asta încerci de multe ori, ceea ce înseamnă timp, costuri și resurse umane implicate în întreg procesul. 

Este adevărat că nu întotdeauna venim cu preparate noi, dar și atunci când expunem deserturi clasice este nevoie să găsim cele mai bune ingrediente, iar cum piața ne oferă atât de multe variante și testarea lor implică timp. 

Nu este ușor să fii cofetar! Dar este o meserie ce aduce atât de multe satisfacții încât odată ce ai intrat în laborator nu ai cum să mai renunți. Vrei mereu mai mult, studiezi, urmărești cofetari cu mai multă experiență, mergi la concursuri. 

Fiecare cuvânt de mulțumire, fiecare fotografie cu oamenii bucuroși strânși în jurul unui tort, fiecare client care revine iar și iar fac uitate nopțile nedormite, zilele trăite la peste 40 de grade Celsius în laboratorul cofetăriei, durerile de spate și de mâini. 

Să fii cofetar este o responsabilitate față de client și implică respect pentru o meserie care aduce bucurii nemăsurate celor din jur!