Irina Elena Apostol, eleva campionului mondial Emmanuele Forcone

Cofetăria, ca oricare alt domeniu, necesită pregătire continuă. Ingredientele rămân în principiu aceleași, dar apar variante mai sănătoase, mai ușor de prelucrat sau poate mai productive. Instrumentele și tehnicile de lucru evoluează. Moda se schimbă. Pentru a rămâne mereu în prezent și pentru a putea anticipa ce va urma este nevoie de cursuri, de ore întregi de citit și documentat. 

Irina Elena Apostol a participat la un training organizat de Scoala Stephane Glacier București care l-a avut ca trainer pe pastry chef Emmanuele Forcone, unul dintre cei mai renumiți cofetari ai lumii. Italianul a fost ales campion al Italiei în 2010, iar doar un an mai târziu câștiga împreună cu echipa națională a țării sale titlul de vicecampion mondial. În 2015 a obținut titlul suprem la Campionatul Mondial al Cofetarilor de la Lyon. 

Emmanuele Forcone călătorește acum în întreaga lume pentru a împărtăși din experiența lui celor care vor să se perfecționeze în arta cofetăriei. De-a lungul timpului cofetarul italian s-a perfecționat în prelucrarea zahărului, iar produsele sale sunt adevărate opere de artă. Cofetari din toată lumea vin la Sugar Art Academy, instituție de învățământ creată de Forcone, pentru a învăța cum să transforme zahărul și ciocolata piese care să încânte ochiul și să delecteze papilele gustative.

Chef Emmanuele Forcone a venit la București pentru a preda un curs de Candy Bar specialiștilor români. Pastry chef Irina Elena Apostol a fost printre ei și timp de două zile a deprins tehnici noi de lucru și a aflat rețete care îi vor fi inspirație pentru candy barurile pe care le va pregăti pentru evenimente private sau corporate. Forcone a prezentat combinații inedite de ingrediente, modalități de decorare moderne, dar și tehici de lucru care să facă munca în cofetărie mai ușoară mai ales în cazul unor situații în care este nevoie de sute de preparate. 

”Transformarea zahărului și a ciocolatei în artă sunt pentru mine o pasiune atât de mare, încât uneori pare o tulburare psihică. Nu glumesc.”, a declarat Forcone, iar acest lucru se vede în atenția pe care o dă fiecărui detaliu atunci când lucrează.