Macaron, desertul inventat în mânăstire

Macaron este genul de desert pe care nu ai cum să nu îl guști măcar o dată în viață. Este delicat, nu foarte dulce și poate fi avea o mulțime de gusturi. 

Rețeta de macaron este simplă, aproape foarte simplă, însă implică folosirea unor ingrediente de bună calitate, o cunoaștere bună a tehnicilor de lucru și utilizarea unui cuptor performant. Acestea sunt aspectele care fac diferența dintre un macaron pufos și unul greu digerabil. Sunt cofetari care au dus acest desert la rang de artă. Pierre Herme este unul dintre ei, fiind cel care a readus în atenția publicului micuța prăjitură rotundă pe care călugării venețieni o preparau încă din secolul al VIII-lea. În acele vremuri nu erau prea cunoscute, dar opt secole mai târziu, cofetarul italian al reginei Caterina de Medici a schimbat istoria acestui desert. 

Ca și în cazul altor prăjituri celebre în toată lumea și istoria macaron este destul de încurcată. În Larousse Gastronomique se specifică faptul că au fost create pentru prima dată într-o mânăstire lângă Cormery, în 1791. Un an mai târziu, două măicuțe de la acest lăcaș de cult, cereau azil la Nancy din cauza Revoluției Franceze și vindeau macaron pentru a se putea întreține. Au devenit cunoscute ca ”Măicuțele Macaron”. Forma actuală în care sunt servite doua macaron unite de o cremă a fost introdusă pe piață în 1830. Creditat pentru această îmbunătățire a rețetei este Pierre Desfontaines, cofetar la celebra Ladurée. 

Astăzi se vând macaron în toată lumea, în cele mai neașteptate combinații. Unii cofetari au ales să folosească ingrediente sărate sau care în mod tradițional se folosesc în bucătărie. Nu doar compoziția este atent studiată, ci și coloritul unele dintre ele fiind adevărate oprere de artă. 

La cofetăria Art Dessert găsiți atât variantele clasice de macaron, cât și cu liche, un fruct cu o aromă discretă, dar savuroasă.