Povestea unui tort macaron

Ușa cofetăriei este deschisă zilnic de micuți ce dau năvală în căutarea unor ”prăji”. Se sprijină cu năsucul lor de vitrină și parcă ar mânca dintr-o înghițitură toate deserturile. Toți cer ciocolată, cât mai multă ciocolată. În spatele lor, părinții privesc amuzați și ne fac semne să recomandăm deserturi cât mai light, cu mai puțin zahăr, cu fructe. 

Adevărul este că încercăm și noi să ținem cont de regulile de nutriție pentru copii, că doar avem și noi, cei care lucrăm în cofetărie, acasă micuți pe care vrem să-i hrănim cât mai sănătos. De altfel, la ei ne gândim atunci când alegem ingredientele. Vrem să fie de cea mai bună calitate, cât mai pure. Așa am început să concepem un tort special pentru copii.
 
Am pornit de la macarons. Le știți! Sunt micuțe, din făină de migdale, ușoare și delicate. Au fost punctul de plecare perfect pentru un tort destinat copiilor. Am făcut un macaron uriaș, cu diametrul unui blat obișnuit de tort, care a devenit baza desertului festiv. Pentru că vorbim despre copii, nu puteam să nu avem printre ingrediente ciocolata, dar am ales-o pe cea albă. Este mai discretă, mai elegantă, mai potrivită pentru copii. Cele două elemente au fost legate de zmeură care prin gustul și textura sa a echilibrat întreaga compoziție, ca la final să rezulte un tort care acum a devenit preferatul copiilor și al părinților. 

Cel mai simpatic a fost un puștiulică de vreo 4 ani care a intrat la noi în cofetărie împreună cu părinții săi. Voiau să aleagă un tort pentru aniversarea lui. De obicei, adulții sunt cei care aleg tot ceea ce ține de petrecerea copilului, dar în acest caz și sărbătoritul părea să aibă un cuvânt chiar greu de spus. S-a tot învârtit pe lângă vitrină, voia să guste din toate prăjiturile. Mama lui l-a mai temperat puțin și i-a spus că poate alege dintre 3 compoziții de tort. În laborator tocmai se lucra la un Tort Macarons. Pentru că micuțul era foarte nehotărât, l-am luat de mânuță și l-am dus să vadă cum se face. A fost atât de încântat că a intrat în ”camera secretă” că nici nu a mai vrut să deguste alt desert. 

După petrecere am primit un filmuleț de la mama lui în care puștiul ne spunea cât de bun a fost tortul. Au trecut vreo 3 ani de-atunci și la fiecare aniversare știm că trebuie să livrăm un tort macarons către micuțul care voia să guste toate prăjiturile din vitrină. Ba chiar vrea să se facă și cofetar când se va face mare.