Profiterolul, o istorie de 8 secole

Profiterolul este una dintre cele mai căutate prăjituri, mai ales în perioada verii. Nu există cofetărie care să nu îl aibă în vitrină și pe bună dreptate. Este un desert ușor, pufos, cu mai multe texturi, potrivit pentru vremea caldă de afară. 

Ca mai toate prăjiturile, și profiterolul a fost creat tot de cofetari francezi. Astăzi se găsește în toată lumea, iar rețeta clasică are la bază un aluat choux (sau aluat opărit), umplut cu diverse creme sau cu înghețată. Uneori în décor apar și sosuri de ciocolată, de caramel sau zahărul pudră. Pentru că gastronomia evoluează, profiterolul a fost împrumutat și de către bucătari care au creat umpluturi de carne, brânzeturi sau legume. 

Pentru prima dată în istorie despre profiterol s-a vorbit pe vremea Caterinei de Medici, prin anii 1540. Cofetarul de la curtea regală a creat felul de mâncare pentru Regele Henry II, soțul Caterinei. Evident, nu era vorba despre un desert în forma în care îl știm noi astăzi. Totuși, potrivit istoricilor, aceasta pare a fi doar o legendă pentru că nu există niciun documente care să ateste veridicitatea poveștii. Dovezi însă vin din secolul al XIII-lea, atât de la istoricii francezi, cât și de la cei germani. Cojile de choux erau umplute cu diverse brânzeturi și erau servite ca aperitive. Acestea era primele variante de profiterol. 

Atestarea documentară a cuvântului nu s-a putut face, însă lingviștii s-au pus de acord că ar însemna ”copt în cenușă”. Totuși, cuvântul apare pentru prima dată oficial într-o carte de bucate din secolul al XVII-lea unde se este prezentă o rețetă de ”Potage de Profiteolles”. Aceasta era o supă de migdale în care pluteau bucăți mici de bucăți de pâine, garnisită cu trufe. Rețeta de astăzi apare în mod explicit în secolul al XIX-lea. 

Deși francezii au inventat rețeta, profiterolul este mâncarea națională din Gibraltar. La fel de celebre ca profiterolul sunt și choux a la crème, Saint Honore sau Croquembouche care au la bază aceste gogoșele mici din aluat opărit. 

În România profiterolul este nelipsit din cofetării, fiind răsfățul zilelor de vară atât în zilele noastre, cât și cu decenii în urmă. Și noi am ales să îl introducem în meniu pentru că este preferat atât de copii, cât și de adulți. Cojile de choux le facem chiar noi și de aceea gustul este unic. Cremele și tot ce mai intră în compoziția profiterolului este realizat în laboratorul nostru de cofetărie de către profesioniste cu experiență. 

Vă invităm să încercați profiterolul din cofetăria Art Desert, un desert savuros și ușor, așa cum cer zilele toride de vară.