Tortul, între muncă și creație

Un tort în vitrina unei cofetării este mai mult decât un desert. El este o aventură întreagă care începe cu o idee ce-i trece prin minte cofetarului. Poate să apară de la o floare, un peisaj, un film, o carte. De cum se naște ideea artistul, căci aici intră în scena latura artistică a cofetarului, începe să brodeze în jurul ei. Caută forma perfectă, combinațiile de texturi și arome, culorile și tot ce ar mai fi nevoie ca la final să existe o unitate.

Aventura conceperii unui tort se desfășoară în mare parte în laboratorul de cofetărie, unde se întâmplă de fapt toată magia. Dar până să ajungă la masa de lucru, artistul trebuie să aibă la îndemână tot ceea ce îi este necesar. Așa că verifică stocurile de materie primă, decorurile, formele și ustensilele. Nu e treabă ușoară. Uneori ideile aduc după ele nevoia de a căuta ingrediente noi, pentru că un produs nou cere o notă aparte. Și-atunci caută pe la furnizori, din țară sau din străinătate. 

Când toate sunt pregătite, cofetarul se apucă de lucru. Mai întâi face tot felul de încercări. Să știți că nu iese din prima totul perfect. O metodă nouă, un ingredient nou sau o ustensilă care nu au mai fost folosită pot duce la eșecuri. Dar nu este o problemă, pentru că uneori din astel de încercări se nasc niște idei senzaționale. 

Cofetarul care crează un desert are nevoie de liniște și de aceea cel mai bun moment pentru asta este dimineața când este odihnit și nu se pornește încă vâltoarea din laborator. Este concentrat, iar agitația este cea interioară. Este emoție pentru că fiecare moment în care se naște ceva este presărat cu bătăi mai puternice ale inimii. Este nerăbdare pentru că, deși acordă timp fiecărei operațiuni în parte, cofetarul vrea să vadă mai repede ce iese din mâinile lui. 

După ce toate componentele sunt gata ele trebuie asamblate și decorate. Nu este încă momentul adevărului. Chiar dacă arată așa cum și-a imaginat, tortul trebuie să aibă și gustul perfect. Trebuie să fie o simbioză între toate ingredientele, iar când încerci ceva nou, acest lucru poate să nu se întâmple.  Dar încearcă, și iar încearcă. Poate schimbă proporțiile, poate mai adaugă ceva, poate scoate altceva. Orice ar fi, nu se lasă până când nu se iese totul așa cum și-a imaginat. 

Să faci un tort este o aventură, dar satisfacția clienților mulțumiți îl face pe cofetar să o ia mereu și mereu de la capăt!